Alapítványunk természetjáró szakosztálya

Története:

Néhány éve alapítványunk vette át a szakosztály működtetését. A szakosztálynak régi múltja van. A 70-es évek végén alakult, és azóta is folyamatosan működött. Eleinte egy úttörőcsapat, később egy iskola, ezt követően egy DSE keretében tevékenykedett. Közülük több megszűnt, szerepe jelentősen változott, de a diákság és az őket kísérő pedagógusok és szülők természet szeretete és mozgásigénye nem változott. Jelenleg mintegy 90 fő tagjainak a száma.  Jelentős részük diák, de akad a tagok között pedagógus, szülő és patronáló is.

_MG_3690 _MG_4267

A szakosztály keretében folyó munka:

Szakosztályi túrákat nagyjából két- háromhetente szervezik a túravezetők. Ezek minden esetben nyílt túrák. Leggyakoribb a gyalogos formában történő testmozgás. Nyári időszakban azonban minden esztendőben sor kerül vízi túrákra, táborozásokra is.

A rendszeres túrázás mellett a turisztikai elméleti felkészülés is gyakori. Erre a hétvégi túrákon és elméleti foglalkozásokon is sor kerül. A szerzett ismereteket tagjaink az évközi természetjáró versenyeken hasznosítják.

  • Egri tavaszváró verseny
  • Kolacskovszky Természetjáró Túraverseny
  • Napernyő kupa Természetjáró Túraverseny
  • Eger városismereti verseny
  • Lénárt János Természetjáró Túraverseny

A szakosztály túravezetői évi egy-két alkalommal (Évindító túra és Lombhullató túra) akadályversenyt szerveznek, melyen nagyjából 600-700 fő vesz részt. Ezek a programok nagyon népszerűek, és jól szolgálnak a szakosztályi létszám növelésére.

Tagjaink rendszeresen részt vesznek a városi és megyei szövetségek rendezvényeink, így többek között az Ifjúsággal a Bükkben túramozgalomban is. A résztúrák versenyein, programjain szépen szerepelnek a diákok.

A kiváló felkészülésnek és rendszeres túrázásnak köszönhető hogy a nyaranta gyerekeknek és középiskolásoknak szervezett TEGYOT és TEDOT rendezvényeken nagyon sikeresek diákjaink. Az elmúlt nyáron összesítésben 2. helyezést értek el az országban általános iskolás kategóriában gyermekeink. Ezen belül pedig több versenyszámot megnyertek. Így három kupával és sok-sok éremmel tért haza 5 fős csapatunk.

Szakosztályunk kisugárzása környezetére:

A fenti példák ösztönző erővel hatnak a körzet diák természetjárására. Túravezetőink részt vesznek a túravezetői tanfolyamok gyakorlati és elméleti foglalkozásainak vezetésében, a tanfolyam hallgatóinak vizsgáztatásában. Kezdeményezésükre és szervezésükben zajlanak turisztikai  táboroztatások.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.